Περίπου 1100 έλληνες φοιτητές σπουδάζουν αυτή τη στιγμή κυρίως σε σχολές του τομέα των επιστημών υγείας όπως είναι η Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική.

Γιατί να σπουδάσω στη Ρουμανία;

Υπάρχουν αξιοσημείωτοι λόγοι που πρέπει να λάβει κανείς υπόψη όταν προγραμματίζει αυτό το καθοριστικό βήμα για το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μέλλον του, το οποίο δεν είναι άλλο από τις πανεπιστημιακές σπουδές. Στην Ρουμανία θα βρείτε:
• Πλούσια επιστημονική κληρονομιά
• Ποιοτική εκπαίδευση
• Υψηλή παγκόσμια (πανεπιστημιακή) κατάταξη
• Φτηνά δίδακτρα και έξοδα διαμονής
• Μεγάλη επιλογή των πανεπιστημιακών προγραμμάτων
• Ευκαιρίες Σταδιοδρομίας
• Πολυπολιτισμικό περιβάλλον

Η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες για τη μετάβαση και τη διαμονή και αποτελεί ένα κίνητρο για να επιλεχθεί ως τόπος σπουδών από πολλές ελληνικές οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρουμανία επιλέγεται και από πολλούς νέους από το Ισραήλ, Γερμανία, Ιταλία κ.α.

Τα πανεπιστήμια της Ρουμανίας

Από τη στιγμή που η Ρουμανία έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για τους αποφοίτους η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2005/36/ΕΚ περί αμοιβαίας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων για τους πολίτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Τα πανεπιστήμια της Ρουμανίας είναι αναγνωρισμένα και δεν απαιτείται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ για να ασκήσει κάποιος, παραδείγματος χάρη, το επάγγελμα του Γιατρού ή του Φαρμακοποιού. Το ΔΟΑΤΑΠ απαιτείται για όσους επιλέξουν σπουδές σε μια χώρα που δεν ανήκει στην ΕΕ.

Υπάρχουν 49 δημόσια πανεπιστήμια και 8 ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Ρουμανία, όμως, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρουμανία αποτελούνται από πανεπιστήμια, ινστιτούτα, ακαδημίες και πανεπιστημιακά κολέγια.

Τα περισσότερα προγράμματα προσφέρονται στην Ρουμάνικη γλώσσα, αν και ορισμένα ιδρύματα μπορεί να προσφέρουν συγκεκριμένα προγράμματα στα Αγγλικά, Γαλλικά ή Γερμανικά με απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής τις εξετάσεις για την απόδειξη της γλωσσικής επάρκειας.

Κόστη διδάκτρων και διαβίωσης

Άλλη μια παράμετρος που είναι καθοριστική στην επιλογή μιας σχολής είναι και το ύψος των διδάκτρων. Το πόσο που θα κληθεί να καταβάλει κάθε υποψήφιος εξαρτάται από το τμήμα που θα επιλέξει να φοιτήσει και φυσικά από το αν το τμήμα θα είναι αγγλόφωνο ή ρουμανόφωνο. Τα δίδακτρα για την Ιατρική κυμαίνονται περίπου στα 5.000 ευρώ (Βουκουρέστι, Κλούζ).

Να τονίσουμε ότι τα δίδακτρα διαφέρουν από σχολή σε σχολή άλλα και από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα αν κάποιος επιθυμεί να σπουδάσει οικονομικά ή νομική το κόστος κυμαίνεται στα 700-1.200 ευρώ.

Η ζωή στη Ρουμανία δεν είναι και τόσο οικονομική, όπως θα περίμεναν κάποιοι. Τα ενοίκια στο Βουκουρέστι είναι στα 400 ευρώ σε άλλες όμως επαρχιακές πόλεις είναι πιο χαμηλά (200-300 ευρώ) μπορεί όμως να βρει συγκάτοικο και έτσι να μειώσει το κόστος διαμονής.

Γενικά όπως μας δήλωσαν και φοιτητές που σπουδάζουν στη Ρουμανία ένας νέος θα χρειαστεί περίπου 600-700 ευρώ και υποστήριξαν ότι πλέον τα ενοίκια έχουν «ελληνικές τιμές», ενώ η ζωή στο Βουκουρέστι είναι σχετικά ακριβή.

Τι κάνουμε για σας

Το δικηγορικό μας γραφείο παρέχει ολοκληρωμένες συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες για σπουδές στην Ρουμανία, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βήματα, από την προετοιμασία φακέλου δικαιολογητικών, κατάθεση αυτού και εγγραφή στο επιθυμητό εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς και υποστήριξη μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών σας.

Ενδεικτικά παρέχουμε τα κάτωθι:

• Συμβουλές και καθοδήγηση όσον αφορά τα Πανεπιστήμια και Πολυτεχνία της Ρουμανίας, όπως:
-Το προφίλ των Πανεπιστημίων
-Τα πλεονεκτήματα κάθε Πανεπιστημίου
-Τις υπεροχές σε διάφορα γνωστικά, θεματικά και επιστημονικά πεδία
-Τις ιδιαιτερότητες κάθε Πανεπιστημίου
-Τις συνεργασίες με Ινστιτούτα ή με επιστημονικούς και επαγγελματικούς Φορείς
-Τα υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις δυνατότητες παρακολούθησης (επιστημονική – επαγγελματική στόχευση) τη διεθνή δικτύωσή του
-Τους βαθμούς δυσκολίας, τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σπουδών, την σύνθεση του φοιτητικού πληθυσμού
-Τα δίδακτρα και το κόστος σπουδών

• Συμβουλές και λεπτομέρειες για το γενικότερο περιβάλλον σπουδών στην πόλη της Ρουμανίας που θα επιλέξετε, όπως:
-Ενημέρωση όσον αφορά την χώρα, την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την αγορά της, την πανεπιστημιακή ζωή στην κοινότητα, την ακαδημαϊκή παράδοση και συμπεριφορά
-Τα χαρακτηριστικά της πόλης
-Ιδιαιτερότητες κοινωνικού περιβάλλοντος
-Κόστος διαβίωσης
-Δυνατότητες ομαλής προσαρμογής
-Κλιματολογικές συνθήκες
-Γενικότερες διευκολύνσεις και συνθήκες
• Αναλαμβάνουμε την προετοιμασία φακέλου δικαιολογητικών για την εγγραφή στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής σας
• Αναγνωρισμένες μεταφράσεις δικαιολογητικών εγγράφων και όποιου άλλου εγγράφου χρειαστεί,
• Συνοδεία για την εγγραφή και τακτοποίηση όλων των τεχνικών ζητημάτων (εγγραφή, κάρτες βιβλιοθήκης, τραπεζική τακτοποίηση, αναβολές στράτευσης, κάρτες υγείας, κλπ)
• Ξενάγηση στο πανεπιστήμιο
• Ανεύρεση κατοικίας, κατάρτιση μισθωτηρίου συμφωνητικού.
• Επίλυση θεμάτων σχετικών με την φοίτηση που μπορεί να προκύψουν καθ’ όλη την διάρκεια των σπουδών και μέχρι την αποφοίτηση και απόκτηση πτυχίου.